ODTÜ KYÖD Okulu Sosyal Bilgiler öğretmeni Arzu Aydın Yıldız ve İngilizce öğretmeni Larisa Kayretli öncülüğünde başlatılan “Şehrimi Tanıyorum- Tanıtıyorum” projesinin bu yıl üçüncüsü gerçekleştirildi. Bu projede ODTÜ KYÖD öğrencileri yaşadıkları şehrin kültürel özelliklerini, tarihi eserlerini ve doğal güzelliklerini yakından tanıyacak, bu bilgilerini yabancı dilini de kullanarak Bosna- Hersek’de bulunan Prva Osnovna Şkola okulundaki arkadaşlarına tanıtacaklardır. Proje sürecinde öğrenciler uluslararası düzeyde ilişkiler kuracak, farklı kültürleri tanıyıp anlayacak, iki kültür arasındaki benzerlik ve farklılıkları yaşayarak öğrenecek, kültürlere farklı bir bakış açısı kazanarak, dünya vatandaşı olma yolunda adımlar atmalarını sağlayacaktır.
Projenin ilk basamağında şehrimizi, Bosna- Hersek’de bulunan Prva Osnavna Skola okulundaki öğrencilere tanıtabilmek amacıyla bir İzmit şehir gezisi yapıldı. Gezide ülkemizin en modern parklarından biri olan Sekapark, yapımı 1500’lü yıllara dayanan ve Mimar Sinan eserlerinden biri olan, Yeni Cuma Cami olarak da bilinen Pertev Paşa Külliyesi, bitmeyen bir tarih koridoru görünümündeki Kapanca sokak ve Sırrı Paşa Konağı ve Arkeoloji Müzesi ODTÜ KYÖD öğrencileri tarafından gezilerek fotoğraflandı. İngilizce olarak sunumları yapıldı. En önemli kültürel özelliklerimizden olan pişmaniye ve simidin yapım aşamaları yerlerinde gezilerek incelendi, fotoğraflar çekildi ve tanıtımları yapıldı.
PROJENİN İKİNCİ BASAMAĞI: BOSNA- HERSEK GEZİSİ
ODTÜ KYÖD Okulu projenin ikinci adımında ise Bosna-Hersek’e bir gezi düzenledi. Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu’nun yanı sıra Roma ve Avusturya-Macar İmparatorlukları’nın da kültür, gelenek ve dinleri ile kalıcı izler bıraktığı ülkede ODTÜ KYÖD öğrencileri Osmanlı Camisi, Yahudi sinagogu, Katolik ve Ortodoks kilisesini aynı sokakta görme fırsatı elde ettiler. Farklı kültür ve dinleri hoşgörü içinde yaşatılmaya çalışıldığı ülkede, hoşgörünün simgesi haline gelen “Sonsuz Ateş” ritüeli, 1462’de Osmanlı hâkimiyetine girdikten sonra yapılan Gazi Hüsrev Bey Cami ve çarşıları ile Avusturya- Macaristan döneminden kalan “İsa’nın Kalbi” katedralinin aynı cadde üzerinde yer alıyor olması toplumsal değerlerin önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Osmanlı ve Avrupa kültür mozaiğinin önemli bir örneği olan ülkede 1.dünya savaşının başladığı Latin Köprüsünü ve Yugoslavya iç savaşının izlerini yakından gören ODTÜ KYÖD öğrencileri tarihsel, toplumsal ve kültürel olarak çok önemli kazanımlar elde ettiler. Ülke aynı zamanda doğal güzellikleri ile de öğrencilerin gönlünde taht kurdu. Bütün ülkeyi kollarıyla saran Neretva akarsuyu boyunca yer alan, yeşilden maviye uzanan doğal ortamları büyüleyici gözlerle izlendi.
Bosna- Hersek’de proje ortağı olan Prva Osnavna Skola okulundaki arkadaşlarıyla da tanışarak aynı zamanda güçlü dostluklar inşa eden ODTÜ KYÖD öğrencileri, dünyanın başka bir bölgesinde, başka yaşamları tanıma fırsatı elde ettiler. Projenin her aşamasında araştıran, öğrendikleri bilgileri yerlerinde gören ve yabancı dil bilgisini kullanarak arkadaşlarına aktarma fırsatı bulan ODTÜ KYÖD öğrencileri, aynı zamanda başka kültürleri tanımanın da heyecanını yaşadılar. Prva Osnavna Skola Okulu öğrencileri de kendi şehirlerini tanıtmak amacıyla ODTÜ KYÖD öğrencilerine çektikleri film ve fotoğrafları sundular. Ortaya çıkan muhteşem kültür aktarımı iki okulun çektiği belgesel niteliğindeki videolarla görsel hale getirildi. Proje sonunda dünya vatandaşı olma yolunda önemli bir adım atan ODTÜ KYÖD öğrencileri Bosna- Hersek’den ayrılırken duygu dolu anlar yaşadılar. Uzaktaki yakınları ile bir sonraki sene yeniden görüşmek umuduyla dolu cümlelerle vedalaştılar.
ULUSLARARASI SOSYAL BİLİMLER DERNEĞİ SARAYBOSNA ÜNİVERSİTESİNDE
Bosna- Hersek gezisi ile birlikte ODTÜ KYÖD Okulu Sosyal Bilgiler Öğretmeni Arzu Aydın Yıldız’da Uluslar arası Saraybosna Üniversitesi’nde” International Association of Social Science Research” (İASSR) tarafından düzenlenen “Uluslar arası Sosyal Bilimler Derneği 10. Konferansı”nda bir sunum yaptı. 14 ülkeden yaklaşık 380 üniversitenin katıldığı konferansta, yüksek lisans çalışması olan “Sosyal Bilimlerde Müze Gezileri ve Öğrenciler Üzerindeki Etkileri” konulu bir sunum gerçekleştiren Arzu Aydın Yıldız uluslar arası alanda bir sunumu yapıyor olmanın onurunu ve heyecanını yaşadığını belirtti.