ODTÜ GV Özel KYÖD Ortaokul’unun her yıl geleneksel olarak 7. sınıf öğrencileri için düzenlediği Nesin Matematik Köyü – Efes gezisi 14-16 Ekim 2016 tarihlerinde gerçekleşti. İzmir’in Şirince Köyü’ndeki Nesin Vakfı’na ait 30 dönümü zeytinlik olmak üzere 55 dönüm arazi üzerine kurulmuş olan Matematik Köyü ODTÜ KYÖD’lü öğrencileri büyüledi.
Okul Müdür Yardımcısı Sevgül Vurmaz, Matematik öğretmeni Selin Çolak ve Sosyal Bilgiler öğretmeni Arzu Aydın Yıldız rehberliğinde 22 öğrencinin katıldığı gezide öğrenciler Prof. Dr. Ali Nesin ile ders işlemi fırsatı buldular. Gezi süresince işledikleri derslerde öğrenciler problem çözme becerilerini geliştirme ve bu süreçte kendi düşünce ve fikirlerini ifade etme, matematiksel kavramlar arasında ilişki kurabilme, problem çözme stratejilerini geliştirme üzerine çalışma yaptılar. Ali Nesin’in yönlendirmeleriyle farklı yollarla düşünmenin ve matematik dersinde yazmanın önemini fark ettiler.
3 günlük gezinin birinci gününde Antik çağın yedi harikasından biri olan Artemis Tapınağı’nın bulunduğu, Meryem Ananın öldüğü ve St.John’ın Yuhanna incilini yazmış olduğu dönemin Altın Şehri Efes gezildi. Binlerce yıllık bir tarih koridorunu anımsatan Efes’te bulunan tarihi eserler, öğrenciler tarafından hayranlıkla incelendi. Derslerde öğrenilen bilgilerin yaşamsal hale getirmelerine fırsat sunan gezinin öğrencilerde tarih konularında ilgi ve farkındalık artırması hedeflendi.
Akademik çalışmalar gibi sanatsal çalışmalara da büyük önem veren ODTÜ KYÖD Okullarının öğrencileri Efes gezisinin ardından bir yaratıcı drama etkinliği gerçekleştirdi. Kostüm ve dekor hazırlıklarını da kendilerinin yaptığı çalışmada öğrenciler yüzyıllara damga vurmuş Efes harabelerinin kuruluş öyküsü canlandırıldı. Tarih çağlarının içinden çıkarak günümüze gelmiş Efes halkının yaşam öyküsü ODTÜ KYÖD öğrencilerinin bu güzel etkinliğinde bir kez daha can buldu. Drama etkinliği, Matematik Köyü`nün hemen yanında, çeşitli tiyatro kamplarına, festivallere, kurslara ve araştırma ekiplerine ev sahipliği yapacak şekilde tasarlanmış olan Tiyatro Medresesi`nin açık hava tiyatrosunda yapıldı.
Geziye katılan öğrenciler matematik sevgisini doğayla, paylaşımla, imeceyle buluştuğu Matematik Köyü’nü ziyaret etmekten, Anadolu’da yaşamış farklı medeniyetlere ait eserleri tanıma imkanı bulmaktan mutluluk duyduklarını dile getirdiler.