ODTÜ GV Özel KYÖD Ortaokulu’nun her yıl geleneksel olarak 7. sınıf öğrencileri için düzenlediği Nesin Matematik Köyü-Efes Gezisi 20-22 Ekim 2017 tarihlerinde gerçekleşti.
İzmir’in Şirince Köyü’ndeki Nesin Vakfı’na ait 30 dönümü zeytinlik olmak üzere 55 dönüm arazi üzerine kurulmuş olan Nesin Matematik Köyü ODTÜ KYÖD’lü öğrencileri büyüledi.
Okul Müdürü Güler Telli, Matematik öğretmeni Işıl Şeflek Çakan ve Sosyal Bilgiler öğretmeni Arzu Aydın Yıldız rehberliğinde 38 öğrencinin katıldığı gezide öğrenciler Nesin Matematik Köyünü keşfetme ve matematiğe farklı bir bakış açısı kazanma şansı buldular . Prof. Dr. Ali Nesin’in ders anlatımıyla öğrenciler “Hangi sayılar en az iki ardışık pozitif sayının toplamı olarak yazılabilir?” sorusunun cevabını aradılar. Ali Nesin’in yönlendirmeleriyle farklı yollarla düşünmenin ve matematik dersinde yazmanın önemini fark ettiler. Öğrenciler üç gün boyunca Ali Nesin’in derslerine katılmaktan çok mutlu olduklarını ifade ettiler.
Sosyal Bilgiler dersi kapsamında, Antik çağın yedi harikasından biri olan Artemis Tapınağı’nın bulunduğu Efes Antik Kentini, Bülbül Dağı üzerindeki Meryem Ana Kilisesini ve St. John Bazilikasını gezen ODTÜ KYÖD öğrencileri gördükleri eserleri büyük bir merakla incelediler. Kendilerini geçmişe yolculuk yapmış gibi hissettiklerini belirten öğrencilerin gözlerindeki merak ve hayranlık görülmeye değer bir tablo oluşturdu.
Öğrenciler Efes gezisinin ardından, Yunanlı yazar Dido Sotiroyo’nun, “Benden Selam Söyle Anadolu”ya adlı eserinde “Bu yeryüzünde cennet diye bir şey varsa, Şirince o cennettin bir parçasıdır. dediği Şirince köyünü gezdiler. Şirince’nin tarih kokan dar sokaklarını, ahşap evlerini ve organik ürünlerini gezip görme fırsatı elde ettiler.
Akademik çalışmalar gibi sanatsal çalışmalara da büyük önem veren ODTÜ KYÖD Okullarının öğrencileri Efes gezisinin ardından Sosyal Bilgiler Öğretmeni Arzu Aydın Yıldız rehberliğinde bir drama etkinliği gerçekleştirdi. Hızlı düşünme, karar verme, zamanı etkin kullanma, atıkları kullanılabilir hale getirme becerilerinin ön planda olduğu drama çalışmasında, aynı zamanda öğrenciler gezide ve derslerde öğrendikleri bilgileri de kullanarak oldukça etkili sunumlar yaptılar. Tarih çağlarının içinden çıkarak günümüze gelmiş Efes halkının yaşam öyküsü ODTÜ KYÖD öğrencilerinin bu güzel etkinliğinde bir kez daha can buldu.
Gezinin ardından değerlendirme yapan okul müdürü Güler Telli “Eğitim gezilerimizin öğretim faaliyetlerimizi destekler şekilde planlanması eğitim ve öğretimin sürekliliğine verdiğimiz önemden kaynaklanmaktadır. Matematik, sosyal bilgiler ve yaratıcı drama çalışmalarının iç içe geçerek bilgi ve beceriye dayalı bir mozaik oluşturması öğrencilerimizi çok yönlü ve her konuda kendini ifade edebilen bireyler olarak yetiştirme yolunda verdiğimiz gayretin bir örneğidir.” dedi.